RAW Jordgubbstårta

Ni är många som har efterfrågat receptet på vår Rawfood-jordgubbstårta, så här kommer det! Receptet är hämtat från boken RAW FIKA, som vi har tipsat om tidigare. Boken går att köpa b.la. här.

Ingredienser

Botten:
3 dl mandlar
15 medjoodadlar
2 tsk vaniljpulver
1 tsk salt

Fyllning 1 (grädde):
2 msk lucumapulver (kan uteslutas)
5 dl cashewnötter
1 tsk vaniljpulver
1 dl honung
1 dl vatten
1/2 dl pressad citron
2 dl kallpressad kokosolja

Fyllning 2:
Hälften av fyllning 1
450 g jordgubbar (frysta tinade eller färska)
1 1/2 dl kallpressad kokosolja
1 msk honung

GÖR SÅ HÄR
– Mixa alla ingredienser till botten i matberedaren tills degen är jämn och håller ihop. Tryck ut degen och tryck ut i en springform.
– Mixa alla ingredienser till fyllning 1 till en slät smet, häll hälften av smeten över botten.
– I resten av smeten tillsätter du jordgubbar, kokosolja och honung och mixar igen och häller över den första fyllningen.
– Ställ in i frysen och dekorera med färska jordgubbar innan servering.

Klart!

Rawfood tårta jordgubb

Chokladkakor med kolagömma

Här kommer recept på ljuvliga, sega chokladkakor med dulche de leche-fyllning toppade med flingsalt. Receptet har vi lånat från Linda Lomelino, som är en av våra stora inspirationskällor.

INGREDIENSER:
55 g Smör
50 g mörk Choklad
2 dl Farinsocker
1 stort Ägg
3 msk Kakao
2.25 dl Vetemjöl
0.25 tsk Salt
0.25 tsk Bakpulver
1.5 dl Karamelliserad mjölk
+ Flingsalt

GÖR SÅ HÄR
– Smält smör och choklad, rör ner farinsocker och kakao.
– Rör ner ägget.
– Blanda vetemjöl med bakpulver och salt, rör ner det i smörsmeten.
– Arbeta ihop en smidig deg. Plasta in och låt vila i kylskåpet i 30 minuter.
– Sätt ugnen på 175°C och klä en plåt med bakplåtspapper.
– Rulla 14 bollar á 25 gram.
– Gör en grop i varje boll och fyll den sedan med karamelliserad mjölk.
– Täck över kolan med ett litet lock som du gör av den sista degen.”Förslut” locket med bollen ordentligt.
– Strö över lite flingsalt och grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter.
– Låt svalna en aning innan du lyfter dem från plåten.

Så otroligt enkelt, och sååååå gott!seg chokladkaka med dulce de leche

Vit kladdkaka med fudgetäcke

INGREDIENSER KLADDKAKA
100 gr smör
100 gr vit choklad
2 ägg
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2,5 dl vetemjöl

INGREDIENSER FUDGE
100 gr smör
1 dl ljus sirap
1 dl socker
2 dl vispgrädde
100 gr vit choklad

GÖR SÅ HÄR
1. Blanda ihop alla ingredienser till kladdkakan
2. Häll upp smeten i en springform med avtagbara kanter
3. Grädda i mitten av ugnen ca 15 – 2o min i 200 grader
4. Under tiden kakan står i ugnen gör du i ordning fudgen

5. Blanda alla ingredienser utom smöret i en kastrull.
6. Koka upp under omrörning och låt sedan småputtra i ca 15-20 minuter. Rör hela tiden.
7. Ställ sedan av kastrullen från plattan och klicka i det kalla smöret. Rör tills allt smält.
8. Häll fudgen över kladdkakan och låt stå i kyl tills den stelnat, minst 3 timmar.

Servera med en klick grädde och för lite extra lyx – dekorera med färska bär.

Okej vi kanske är liiiiite partiska, men ni måste bara prova vår kladdkaka med vit choklad och kolatäcke, den är

Okej vi kanske är liiiiite partiska, men ni måste bara prova vår kladdkaka med vit choklad och kolatäcke, den är

Pumpapesto

Ta vara på örterna i kryddlandet innan hösten kommer! Här är ett recept på en enkel och god pesto, perfekt som en hälsosammare sås till maten, eller varför inte använda den som topping på en laxfilé som bakas i ugn. Möjligheterna är många!

INGREDIENSER
1 stort knippe persilja, ca 200 g
ca 1,5 dl pumpakärnor
ca 1 dl olivolja
ca 2 dl riven parmesanost
2 vitklöksklyftor
salt och svartpeppar
Ev. lite vatten för att späda ut med

GÖR SÅ HÄR
1. Mixa alla ingredienser utom ost, salt och peppar tills du får en lagom kornig ”smet”.
2. Tillsätt den rivna osten och mixa igen
3. Smaka av med salt och peppar

Peston håller några veckor i tätförsluten burk i kylen.

persilja

Fisksoppa

Hösten börjar komma smygandes, och därmed ökar också suget efter en värmande soppa!
Den här fisksoppan är riktigt smakrik och god, och om du vill lyxar du till den med lite räkor och musslor.

INGREDIENSER

400 gram torsk/hokifilé
300 gram laxfilé
1 gul lök
1 msk smör
1 vitlöksklyfta
2 tsk tomatpuré
1,5 tsk salt
1 tsk timjan
1 tsk basilika
2,5 dl vitt vin
2 tärningar fiskbuljong
2 dl creme fraiche
3 dl grädde
2 dl vatten

För en lyxigare soppa:
3oo gram räkor
1 burk musslor

GÖR SÅ HÄR:

1. Tina fisken

2.  Hacka löken, smält smöret i en gryta och färs löken glansig. Pressa i vitlök, rör ner tomatpuré, salt, timjan och basilika. Låt fräsa ihop en stund

3. Tillsätt buljongen och vattnet. Låt koka ett par minuter. Rör ner grädde, crème fraiche och vin. Sjud ca 15 min.

4. Skär fisken i bitar. Lägg den i grytan och sjud ytterligare ca 7 min.

Om du vill göra soppan lite lyxigare:

Tillsätt skalade räkor och musslor. Hetta upp och servera genast.

Servera gärna med ett gott bröd, smör och ost!

 

Fisksoppa

 

Matildas Filmjölkslimpa

Här kommer receptet på vårt goda filmjölksbröd som vi ofta serverar på våra tillställningar. Det är inte mycket som slår en skiva nybakat filmjölksbröd med smör och en god ost!

INGREDIENSER:

  • 4 1/2 dl filmjölk
  • 1 dl mörk sirap
  • 1 dl torkade fikon
  • 1 dl russin eller torkade tranbär
  • 1 dl vetekross
  • 1 dl rågkross
  • 1 dl havregryn
  • 2 1/2 dl grovt rågmjöl
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl krossade linfrön
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 1 1/2 tsk bikarbonat
  • 2 tsk brödkryddor

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Blanda filmjölk och sirap i en bunke.
  3. Hacka frukten, blanda med russinen och resten av ingredienserna och rör ner i filmjölken.
  4. Lägg ett bakplåtspapper i en avlång brödform.
  5. Fyll formen med smet, strö över lite havregryn och grädda brödet i ca 45 min.

Vilhelmsros hembakade filmjölkslimpa

Ta vara på rabarbern

Nu är sommaren äntligen här, och det är dags att börja ta hand om allt gott som växer fram i trädgården. Något som växer nästan som ogräs här hos oss är rabarbern, och ett enkelt sätt att ta till vara på dem är att göra en läskande rabarberlemonad. Här kommer godaste receptet!

INGREDIENSER
1 kg rabarber
1,5 liter vatten
4,5 dl strösocker
1 ekologisk citron (bara saften)

GÖR SÅ HÄR
1. Skär rabarbern i bitar och koka med vatten i cirka 15 minuter. OBS! Rör inte om, då blir saften grumlig. Sila och släng rabarberresterna.
2. Koka upp spadet igen tillsammans med socker och citronsaft, låt det svalna.
3. Häll upp saften på flaska.
4. Lemonaden blir koncentrerad, så när det är dags att servera, späd med önskad mängd vatten.

Gör du en stor sats, så funkar det också fint att frysa den koncentrerade lemonaden i t.ex. kesoburkar. Lycka till med saftkoket!

Rabarbersaft Rabarbersaft Rabarbersaft

Mazarinkaka

Att baka Raw Food är spännande och väldigt roligt! Här kommer ett av våra och våra gästers favoritrecept, hämtat från boken ”Raw Fika”.

INGREDIENSER
Botten
5 dl mandlar
17 färska dadlar
2 tsk vaniljpulver
1 tsk salt
1 msk kallpressad kokosolja

Fyllning
7 dl mandlar
1 ½ dl agavesirap
4 dl mandelmjölk
1 ½ tsk vaniljpulver
4 nypor salt
2 dl kallpressad kokosolja

Frosting
3 dl cashewnötter
1 dl pressad citron
1 dl agavesirap
1 tsk vaniljpulver
½ dl hallon
½ dl kallpressad kokosolja

Gör så här:
1. Börja med att blötlägga mandlarna till fyllningen i ljummet vatten (ca 20 min).
2. Mixa sedan mandlarna till botten i matberedaren till ett möjl. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa tills det blir en finfördelad deg. Tryck ut degen i en rund springform.
3. Dra av skalet på de blötlagda mandlarna. Mixa hälften av  nötterna tillsammans med agave och mandelmjölk i en mixer tills det blir en jämn smet. Tillsätt resten av nötterna och mixa igen. Ha i vanilj, salt och kokosolja och mixa till smeten är helt jämn. Häll i smeten i formen.
4. Mixa ingredienserna till frostingen i en mixer. Häll frostingen över kakan och ställ i frysen.

Rawfood

Hemmakväll

Torsdagen den 28/4 hade vi en mycket lyckad ”Hemmakväll” här på Vilhelmsro i samarbete med Arkoform, Mäklarhuset Falköping och Colorama. Det blev mingel, bubbel, mat och en inspirerande föreläsning med Madelene, som bjöd på en härlig inblick i mäklarlivet, och Weronica som berättade om de senaste inredningstrenderna. Colorama Falköping fixade goodiebag till alla, och har också hjälpt till att tapetsera i vår lilla inredningsbutik som också VIP-öppnade under kvällen.

Weronica Darius, inredningsarkitekt och ägare till Arkoform, som hjälper företag och privatpersoner att förändra, förbättra och försköna, var en av kvällens föreläsare.

12196275_10153634852924373_6932481508134777244_n

Vad ser vi för stora trender just nu inom inredning?
Stora trender just nu är naturliga material, stora mönster, dova färger, ton-i-ton istället för accentfärger. Mycket inspiration från naturen. Vilket inte minst märks på tapetfronten där vi ser mycket växter, blommor, djur som motiv. Men också mönster och strukturer från naturen. 

Smutsiga pasteller och dova färger, gärna blått och grönt. Nude är en färg det talas om mycket, en ljus beige-aprikos färg som har likheter med ljust skinn, som vi ser mycket av på möbler.

Kaktusar, amplar, keramik, drinkvagnar, stenmaterial och guldblänk kommer vi hitta i butikerna.
Det är trendigt att inreda personligt och göra personliga tolkningar, lite av en anti trend-trend.

12.-kaktus  hm-home-våren-2016-600x350

Om man ska förändra hemmet med enkla medel, vilka är dina bästa tips?
MATTOR gör underverk i hemmet, så ska man göra ett enda inköp -satsa på en stor matta! Gärna en mönstrad matta i ett rum med mycket enfärgat, och en enfärgad matta i rum med mycket mönster. Textilier över lag är ett relativt billigt sätt att lyfta och förnya. Nya kuddar i soffan t.ex.

MÅLA ELLER TAPETSERA – hela rum eller bara delar av ett rum. Fondväggar sägs vara ute men det är verkligen bästa sättet att förändra ett rum. En fondvägg behöver inte vara en vägg, utan en dörr, taket eller en del av en vägg. Billigt och lätt att förändra!

VÄXTER – Ta in naturen både som stora grönväxter, små buketter, grenar, blad. Och kasta krukväxter som ser vissna ut. Glasvaser är inne och kan köpas billigt både nytt och på loppis. Unna dig att köpa snittblommor när det inte finns något att plocka i trädgården!

FLYTTA RUNT – Byt plats på saker hemma, organisera om i bokhyllan. Går det att möblera om? Enkelt och gratis!

sandbergGrowingGarden624-04interior alcrogrnadrmmarkk4-640x457

 

Madelene Soneby, mäklare och ägare till Mäklarhuset i Falköping, som erbjuder en heltäckande mäklartjänst och förmedlar samt värderar alla typer av bostäder.

f645eb58-6f08-45b2-bb73-f716eaf9467b.jpg-2

Hur ser läget med bostäder ut i Falköping?
Det ser bra ut, vi har stor efterfrågan på både bostadsrätter villor inom och utanför stan. Nu börjar även säsongen för alla fritidshus så det är verkligen säljläge. Bostadsbristen är stor i Falköping och det kommer glädjande besked från kommunen om nya byggprojekt som ligger klara.

Vad tror du händer med bostadspriserna framöver?
I media diskuteras de om det är en bostadsbubbla just nu, detta är mer kännbart på en större marknad. Jag skulle istället vilja säga att villapriserna har kommit upp till en normal nivå. Vi måste få betalt för våra bostäder annars vår ju ingen renovera och investera.

Hur är trenden, vart vill folk på?
Det känns som om det är en liten ”gröna-vågen-trend” många vill bo strax utanför stan och väldigt många vill renovera själva. Men jag ser även stort intresse för välskötta/renoverade fastigheter och då av både lokala spekulanter men även från andra städer.

Vad är viktigast att tänka på som köpare?
Om du är köpare ska du ordna lånelöfte hos banken. Det kostar dig inget och ger dig möjligheter att lägga bud vid intresse. Kommunicera med mäklaren, fråga hur affären kommer gå till och om det är något särskilt du behöver veta om fastigheten/bostadsrätten. Var påläst!

Vad är viktigast att tänka på som säljare?
Om du är säljare ska du välja din mäklare med omsorg. Vem tror du kan förstå dina behov bäst och hur vill du att din affär ska gå till. Kommunicera med din mäklare om dina förväntningar och fråga hur mäklaren arbetssätt går till. Det finaste jag kan ge mina köpare och säljare är min tid, viktigt är att välja en mäklare som inte förmedlar objekt utan förstår att det är hem. Varje affär är unik och du som kund bestämmer hus just din affär ska gå till.

 

TACK ALLA SOM BESÖKTE OSS FÖR EN MYCKET TREVLIG KVÄLL!

Stora sega maränger

Det finns många olika varianter på hur man får till de där perfekta, stora sega cafémarängerna. Det här receptet är rakt av kopierat från Leila, helt enkelt för att det är det bästa receptet av alla vi provat! 🙂

INGREDIENSER

  • 7 st ekologiska äggvitor
  • 5,25 dl strösocker
  • 100 g mörk kvalitetschoklad 70% 

GÖR SÅ GÄR:

1. Sätt ugnen på 130 grader, varmluft.

2. Blanda äggvita och strösocker i en rostfri bunke.

3. Sänk ned bunken i vattenbad och värm marängen till 60-65 grader under konstant vispning, kontrollera temperaturen med hjälp av en stektermometer.

4. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen med en elvisp tills den kallnat, enklast i en bakmaskin. Stanna inte vispen förrän det är färdigt, då finns risk att marängen sjunker ihop!

5. Smält chokladen och blanda den, endast lite, med marängen.

6. Klicka ut marängen med hjälp av två skedar på en plåt med bakplåtspapper.

7.Grädda dem i ugnen i 45-55 minuter, marängerna ska vara sega lite i mitten.

sega maränger