Froozen cheescake med vit choklad och hallon

INGREDIENSER:

  • 1 paket digestivekex 
  • 100 g smör
  • 175 g vit choklad
  • 250 g färskost
  • 6 äggulor
  • 1,5 dl strösocker
  • 5 dl vispgrädde

Hallonsås

  • 1 msk strösocker
  • 0,75 dl vatten
  • 1,5 tsk maizena majsstärkelse
  • 3,5 dl frysta hallon

GÖR SÅ HÄR

  1. Mixa kexen i matberedare eller smula sönder dem med fingrarna och blanda ihop med det rumsvarma smöret. Tryck ut ”smeten” jämnt i botten på en springform med löstagbara kanter, 24 cm i diameter.
  2. Smält den vita chokladen och färskosten över vattenbad.
  3. Gör hallonsåsen. Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka försiktigt upp. Låt det småputtra i några minuter. Ställ sedan åt sidan och låt den svalna.
  4. Vispa äggulor och socker luftigt i en bunke. TIPS! spara äggvitorna, av dem kan du t.ex. göra de här goda marängerna.
  5. Vispa grädden medelhård i en bunke, den får inte bli för tjock.
  6. Vänd ner choklad och färskostblandningen i bunken med äggblandningen. Vänd sedan ner alltsammans i bunken med vispad grädde.
  7. Varva chokladfyllningen och hallonsås om vartannat ovanpå bottnen i formen. Vill du få ett snyggt mönster, kan du röra om mycket försiktigt med t.ex. en grillpinne.
  8. Låt kakan stå i frysen i 3–4 timmar och ta fram den ca 20 minuter innan du serverar den.

cheescake 2 cheescake med vit choklad och hallon

Energibars

En perfekt liten munsbit, som innehåller mindre sött och massor av nyttigheter!

INGREDIENSER
1 dl torkade tranbär eller russin
1 dl solroskärnor
1 dl pumpafrön
2 dl havregryn
1 helt ägg + 1 äggvita
2 msk honung
50 gr choklad (70%)

Gör så här: 

1. Mixa alla torra ingredienser i en mixer tills det blir ett grovt ”mjöl”. Det gör inget om det är lite bitar kvar.

2. Häll i smält honung, det hela ägget och äggvitan.

3. Lägg i bakplåtspapper i en brödform och tryck ut smeten i botten.

4.  Grädda i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter.

5. Smält chokladen och häll den sedan över hela kakan. Låt sedan chokladen svlana och skär sedan upp kakan till ca 8 bars.

Det går fint att förvara barsen i en plastburk med lock i kylen.

Energibars

Kladdkaka med hemgjord nutellafrosting

En smarrig kladdkaka med det lilla extra är aldrig fel! Pricken över i är den hemgjorda nutellan. Baka och njut!

Ingredienser kladdkaka

  • 100 g smör
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 1 krm äkta vaniljpulver
  • 2 ägg
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 dl kakao
  • 1 krm salt

Ingredienser nutella

  • 300 g hasselnötter
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 5 dl florsocker
  • 3 tsk salt
  • 1 dl kakao
  • 3 msk neutral olja, tex. rapsolja

Ingredienser nutellafrosting

  • 50 gramsmör/margarin, rumstempererat
  • 100 gramfärskost (philadelphia)
  • 2 dl nutella
  • 2 dl florsocker

 

Gör så här:

Börja med kladdkakan.

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 22 cm i diameter.
  2. Smält smöret i en kastrull. När smöret smält rör du i övriga ingredienser.
  3. Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen i 17-20 minuter tills den är lös i mitten men färdig i kanterna.

När kladdkakan är i ugnen fortsätter du med nutellan.

  1. Rosta hasselnötterna i ca 15 min i 200 grader. Gnugga dom sedan hårt i en kökshandduk så det mesta av skalen lossnar.
  2. Mixa nötterna i matberedare tills det börjar tränga ur olja ur dom och det blir en smidig pasta. Det tar en liten stund!
  3. Blanda i resten av ingredienserna och mixa till önskad konsistens.

Sen är det dags att röra ihop frostingen. Blanda ihop alla ingredienserna till en jämn smet. Låt ev. stelna i kyl en stund om den är lite lös. Nutellan som blir över går bra att förvara i en burk med tätt lock. Den håller sin fin minst 1 månad.

När kladdkakan är klar, ta ut den ur ugnen och låt den svalna. Bred sedan på nutellafrostingen och dekorera ev. med något tjusigt strössel.

 

kladdkaka med nutella

Hej Matilda!

Under våren kommer Matilda Melander göra praktik hos oss på Vilhelmsro. Matilda läser sista året på Ållebergsgymnasiet, på Företagarprogrammet. För er som är flitiga besökare hos oss, är hon ett välbekant ansikte, då hon har jobbat extra på Vilhelmsro tidigare säsonger. 

Hej Matilda, hur känns det att vara igång med praktiken här på Vilhelmsro?
Det känns jättekul, spännande och väldigt lärorikt! Det ska bli kul att se vad som händer ”behind the scenes” när cafét är stängt.

Många besökare känner ju kanske igen dig, då du har jobbat några säsonger hos oss. Har du något roligt minne från tidigare säsonger på Vilhelmsro som du vill dela med dig av?
Det bästa minnet jag har ifrån Vilhelmsro är nog när vi hade loppis på första maj 2015. Regnet öste ner på morgonen, men vid öppning var det en lång kö både av fikasugna och loppisfyndare! Det blev en fantastisk bra dag trots att vädret inte var på vår sida!

Vad gör du när du inte går i skolan och praktiserar/jobbar på Vilhelmsro?
Vintertid åker jag längdskidor, i år ska jag åka mitt 3e lopp av tjejvasan! Något som många inte vet är att jag ska starta direkt efter eliten, i startled 2, vilket känns roligt men samtidigt nervöst att åka med Sveriges bästa kvinnliga åkare! Annars springer jag, tränar på gym, rider på ridskolan här i Falköping och umgås med familj och vänner.

Till sist, vad ser du fram emot mest nu när vi snart drar igång nästa säsong?
Oj, det är så mycket, men mest är att få ”damma av” köket och cafét för att få bjuda alla kunder på närproducerad mat och fika, som är lagad och bakad med ett stort mått kärlek!

Matilda Melander

Nicecream

Nice cream
2 portioner

INGREDIENSER:
– 2 frysta bananer
– 1 färsk banan
– Kakao i valfri mängd (Börja med ca 2 msk och lägg till mer om du vill ha kraftigare chokladsmak) eller 2 dl frysta jordgubbar

Gör så här: Mixa allt med stavmixer eller i matberedare till en glassig konsistens. Toppa om du vill med färska bär eller kokos. Klart att servera!

Tips! Ta ut frukten ur frysen några minuter innan så du inte förstör mixerbladen.

12277342_10153148584961857_636946949_n

Inspiration för juldukningen

Råder det idétorka när det gäller årets juldukning? Här har vi samlat lite inspirationsbilder som förhoppningsvis kan ge dig några nya idéer.

Vi på Vilhelmsro önskar dig en riktigt God Jul!

8bf707a5b2853dfd7fcc877be84eb1c1-2 9b3351949fd7143aa539a73b8d62bf6b 28bf41f13708b472f150f1f57d7f3c20-2 45c4ed857ba406c7f542a30e9fa86650-3 400c1be378a6cfcf2ec76aa43502a81c-2  ac971a2241efadbf4fc56e06b650719a acbc3a7a084563660bedcc9e3e799534 ef9a445d7e2166acb1dc7c280cc05e04-2

Fröknäcke

Fröknäcke är enkelt att göra och är otroligt gott! Här kommer vårt bästa recept.

INGREDIENSER
0,5 dl linfrön
0,5 dl sesamfrön
0,5 dl solrosfrön
0,5 dl pumpakärnor
1,5 dl bovetemjöl
2 tsk fiberhusk
2 krm salt
ev. rosmarin
0,5 dl rapsolja
2 dl kokhett vatten
flingsalt

1. Sätt ugnen på 140 grader
2. Blanda ihop alla torra ingredienser.
3. Häll sedan över oljan och det heta vattnet.
4. Rör om till en gröt.
5. Kavla ut ”gröten” mellan två bakplåtspapper.
6. Ta bort översta pappret och strö över flingsalt.
7. In i ugen i ca 60 minuter.
8. Låt kallna och bryt sedan i bitar.

Klart!

702972_10153184742626857_387198362_n

Julvinäger

En enkel och mycket god vinäger, perfekt att ringla över en fräsch sallad.

INGREDIENSER
10 Kryddpepparkorn
1 Ekologisk apelsin
Vitvinsvinäger

En fin glasflaska med kork

GÖR SÅ HÄR:

1. Stoppa kryddpepparkornen i flaskan
2. Tvätta apelsinen och skala sedan av skalet i en enda lång remsa
3. Trä en sytråd genom skalet i ena änden och för sedan försiktigt skalremsan ner i flaskan. Låt tråden hänga utanför flaskhalsen.
4. Häll på vinäger så att det täcker hela apelsinskalet och stäng sedan igen med korken.
5. Vinägern blir godast om den får stå och mogna i dagsljus minst en vecka.

IMG_5448

Morotsmarmelad med stjärnanis

Här kommer recept på en härligt syrlig och söt morotsmarmelad som passar riktigt bra ihop med några smakrika ostar.

INGREDIENSER
500 gr morot
2 små ekologiska citroner
1 ekologisk apelsin
3 msk riven ingefära
7 dl vatten
7 dl syltsocker
3 stjärnanis

GÖR SÅ HÄR
1. Skala och riv morötterna grovt
2. Tvätta av citron och apelsin och finriv skalet och pressa ur juicen i en skål.
3. Koka morötter, citrusskal och juice, ingefära och vatten i en kastrull i ca 5 minuter.
4. Tillsätt syltsocker och stjärnanis och låt det koka på svag värme utan lock i ca 45 minuter.
5. Skumma av och häll upp i rena glasburkar. Förvara i kylen.

IMG_5448

Hemgjorda marshmallows

Egengjorda marshmallows är något helt annat än de man köper i butiken. Här kommer två recept, ett med gelatin och ett utan.

INGREDIENSER

  • 1 dl vatten
  • 2 msk gelatinpulver
  • 4 dl strösocker
  • 1 1⁄2 dl vit sirap
  • 4 msk vatten
  • några droppar pepparmintsolja/arom
  • ev lite karamellfärg
  • lite rapsolja till formen
  • florsocker

GÖR SÅ HÄR

  1. Blanda gelatinpulver och vatten i en stor skål och låt stå ca 15 min.
  2. Under tiden blandar du socker, vatten och vit sirap i en kastrull och koka upp. Låt koka till 120 grader.
  3. Häll den varma sockersmeten över gelatinet i  skålen.
  4. Vispa nu med elvisp i ca10 min. Efter ett tag blir smeten fluffig och vit – fortsätt vispa några minuter tills den blir riktigt fast.
  5. Tillsätt pepparminten.
  6. Pensla en form (ca 18×18- 25×25 cm) med rapsolja.
  7. Häll smeten i formen.
  8. Täck över formen och låt stå i kylskåpet över natten.
  9. Klipp marshmallow-skummet i små bitar och rulla dem i florsocker.

Förvara bitarna i kyl eller frys.

Gelatinfria Marshmallows

INGREDIENSER
ca 1 dl florsocker
2½ dl vatten 
4 tsk agar-agar (agar-agar är helt vegetabiliskt och framställt av ett slags sjögräs. Används för att skapa samma konsistensens som gelatin. Finns i välsorterade livsmedelsbutiker och i hälskostaffärer)

3 dl strösocker 
2 dl ljus sirap
Pepparmintsarom
1/2 dl maizena

GÖR SÅ HÄR

1. Lägg bakplåtspapper i en liten ugnsform och pudra över med florsocker.
2. Blanda agar-agar med ½ dl av vattnet i en kastrull.
3. Tillsätt sedan socker, ljus sirap och resten av vattnet. Låt  det koka upp.
4. Rör sedan hela tiden i cirka 10 minuter, tills det blivit en tjock, fluffig massa (som påminner om vispat ägg). Tillsätt några droppar pepparmintsarom.
5. Rör i hop 1/2 dl florsocker och Maizenan i en skål.
5. Häll upp smeten i former, jämna till ytan med t.ex. en stekspade och pudra ytan med florsockerblandningen. Spara lite att vända bitarna i. Låt stå i rumstemperatur över natten. Skär upp i kuber och vänd bitarna i resten av florsockerblandningen.
12309398_10153148585041857_1355446607_n