Citronkola

En len kola med mild citronsmak är ett måste på julens godisbord!

INGREDIENSER

  • 50 g smör
  • 3 dl strösocker 
  • 3 dl vispgrädde 
  • 1 1/2 dl ljus sirap 
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 krm salt
  • 1 citron, rivet skal + saften

GÖR SÅ HÄR

  1. Blanda alla ingredienser i en kastrull.
  2. Koka upp och låt sedan koka på svag värme tills smeten klarar kulprovet. Det tar ca 25-30 minuter i en kastrull. Rör då och då.
  3. Klä en liten form, ca 15*15 cm med bakplåtspapper och häll i kolasmeten. Låt svalna.
  4. Strö över lite flingsalt om du vill.
  5. Skär kolan i bitar i den storlek du önskar.
  6. Förvara i rumstemperatur i en lufttät burk med bakplåtspapper mellan varje lager.

12278129_10153148584986857_2104049851_n

Vit fudge

Ett av våra absoluta favorit julgodisrecept. Ingen jul utan den vita fudgen!

INGREDIENSER
1 dl ljus sirap
5 dl socker
1 dl farinsocker
3 dl vispgrädde
200 g hackad vit choklad

GÖR SÅ HÄR
Blanda allt utom chokladen i en bred, tjockbottnad kastrull. Koka upp under omrörning. Koka tills smeten klarar ett kulprov. Rör ner den hackade chokladen och häll upp på bakplåtspapper eller i en klädd form. Låt svalna och skär i rutor.

fudge

Chokladbollar för vuxna

Det här receptet hittade vi i senaste numret av Buffé. Väl värt att prova om du älskar chokladbollar men vill ha en lite vuxnare smak.

INGREDIENSER

  • 100 g smör
  • 3 dl havregryn
  • 1 dl rårörsocker
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1/2 dl kakao
  • 1/2 krm salt
  • 2 msk starkt kaffe

GÖR SÅ HÄR

  1. Hetta upp smör i en kastrull. Dra från värmen när det börjar bli lätt brynt och doftar nötigt. Sila smöret genom en finmaskig sil.
  2. Blanda havregryn, socker, vaniljpulver, kakao och salt i en bunke.
  3. Tillsätt det brynta smöret och kaffet.
  4. Rör till en jämn smet. Ställ i kylen tills den har stelnat, ca 30 minuter.
  5. Forma till bollar och rulla i kokos eller krossade pepparkakor.

12270360_10153148584886857_1640671971_n

Kulprovet

Kulprovet är ett enkel sätt att testa om kolasmeten är lagom hård.

GÖR SÅ HÄR

  1. Häll upp ett glas med kallt vatten.
  2. Ta lite smet på en tesked och droppa i det kalla vattnet.
  3. Stick ner fingrarna och ta upp smeten. Smeten ska då gå att forma till en kula och ha den konsistens du vill att din färdiga kola ska ha. Smaka gärna på den.

OBS! Tänk på att när du kokar knäck eller kola så verkar det som att det inte händer så mycket under lång tid. Smeten är först ganska lös, men sedan går det väldigt fort på slutet. Passa på smeten hela tiden!

Chokladfudge

Här kommer recept på en riktigt god chokladfudge, som får en härlig, sammetslen konsistens med hjälp av några marshmallows i smeten.

INGREDIENSER
2 dl grädde
2 ½ dl strösocker
100 g smör
20 stora marshmallows
200 g mörk choklad

GÖR SÅ HÄR
Blanda grädde, socker, smör och marshmallows i en kastrull och och värm tills marshmallowsen smält. Rör under tiden, så att allt löser upp sig till en krämig smet. Låt sedan puttra i ca 15 minuter.  Ta av kastrullen från plattan, blanda ner chokladen och rör om tills den smält.
Häll upp smeten i en form på ca 20*20 cm, ställ in i kylen och låt den bli helt kall. När den stelnat skär du upp den i lagom stora munsbitar. Om du vill kan du dekorera med lite krossad polkagris. Förvara i tätförsluten burk i kylen.

12273101_10153148584931857_1609540838_n 12309381_10153148584966857_1559708566_n

Mjuk pepparkaka med lingon

Smygstarta julmyset med en mjuk pepparkaka! Filmjölk och lingon i smeten är tricket för att få den så där riktigt saftig och god.

INGREDIENSER

5 ekologiska ägg
4 dl strösocker
1,5 tsk vaniljsocker
75 g smör
5,5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 nypa salt
1,5 dl filmjölk
1 påse pepparkakskryddor (18 gram)
1 dl rårörda lingon

GÖR SÅ HÄR
Ungstemperatur: 175 grader

1. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker med elvisp riktigt pösigt.
2. Smält smöret och rör sedan i filmjölken, blanda ner det i äggsmeten.
3. Blanda vetemjöl, bakpulver, salt och pepparkakskryddor och vänd ner det i smeten, vispa inte med elvisp, utan blanda ihop det försiktigt med en slev.
4. Rör ner rårörda lingon.
5. Smöra och bröa en sockerkaksform.
6. Häll smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Prova med en sticka för att se om den är klar, den ska inte vara kladdig.
7. Låt kakan svalna och stjälp sedan upp den på ett passande fat.
8. Dekorera om du vill med pudrat florsocker, eller som på bilden med glasyr (florsocker som rörs ihop med några droppar vatten) och något fint strössel.

Nu kan julmyset starta!

Mjuk pepparkaka

Focaccia

Focaccia är enkelt att baka och brukar göra succé bland våra gäster. Bjud som tillbehör till maten, eller ät som det är, rykande varmt direkt från ugnen!

INGREDIENSER
25 g färsk jäst
3 dl ljummet vatten
1/2 dl olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7–8 dl vetemjöl special

GÖR SÅ HÄR
1. Smula jästen i en bunke och rör ut den med vatten, olivolja, honung och flingsalt.
2. Tillsätt lite vetemjöl i taget, arbeta samman till en deg och knåda i några minuter.
3. Låt degen jäsa i bunken täckt med bakduk i ca 45 minuter.
4. Sätt ugnen på 225 grader.
5. Dela degen i två bitar, knåda och forma till två bollar på mjölat bakbord. Platta ut tills de är cirka 1 1/2 cm tjocka.
6. Jäs igen till dubbel storlek under bakduk på en oljad plåt med lite flingsalt i bottnen i cirka 30 minuter.
7. Sätt fingrarna i degen och forma små hål över hela degen, tryck ner hela körsbärstomater och färsk rosmarin i degen. Ringla över olivolja och strö över flingsalt.
8. Grädda bröden i mitten av ugnen i cirka 10 minuter eller tills de har en fin gyllene yta.

IMG_1617

 

Äppelmos

Ett av det absolut enklaste en kan göra för att ta tillvara på fallna äpplen är att koka äppelmos på dem. Okomplicerat och riktigt gott!

INGREDIENSER
1 kg äpplen
4 dl vatten
1 dl muscovadosocker

Smaksättare (om du vill):
1 tsk chiliflagor eller
2 tsk vaniljpulver eller
riven ingefära

1. Skala och kärna ur äpplena. Dela till mindre bitar och häll ner i en kastrull tillsammans med vattnet. Koka upp och låt sen koka på mediumvärme till äpplena fallit sönder (cirka 10-20 minuter).

2. Sila bort överflödigt vatten (spara vattnet och smaksätt med lite ingefära och kanel, så har du en god måltidsdryck!). Rör i socker. Låt det puttra ihop ca 10 minuter på låg temperatur. Rör om då och då.

En burk som är väl försluten håller sig ca 3 veckor i kylskåpet, men det går också bra att frysa moset.

Lycka till!

12166481_10153094064686857_1735848625_n

Utställare hos oss under Konstnatten 2015

Reneé Ungh
Renée har ställt ut flera gånger hos oss under Konstnatten. Här ser ni några av hennes verk.
renee 1
Solveig Persson
Målar i grupp under Medborgarskolans regi sedan femton år tillbaka. Målar i olja och medverkat som utställare på konstnatten de senaste tio åren. Intressse för färg, konst, natur och musik.

Solveig

Anitha Zetterlund
Anitha har ställt ut hos oss i många år under Konstnatten. Anita är uppvuxen på en gård i Lerdala men är numera
bosatt i Falköping .”Jag målar gärna djur. Kor är mitt favoritdjur men ibland blir det även en liten höna eller ett ulligt lamm.”
20150921_122903

Ulla-Britt Öman
För tredje gången ställer Ulla-Britt Öman ut hos oss på Vilhelmsro. ”Min stora hobby är och har varit att måla Akvarell i många år och numera även Akryl. Haft en del separatutställningar i Falköping, Herrljunga & Ulricehamn”
20150921_170926-1-1_resized

Helena Hallberg
Helena har ett passionerat förhållande till metall som visar sig i bland annat handsmidda silveränglar och Kärleksbomber. I bland blir det även en ängel av större format – en Skrotängel.
helena 4

Jenny Berggren
Falköpingskonstnären Jenny Berggren arbetar både med måleri och skulptur. Har deltagit i flera samlingsutställningar och finns representerad bl.a på Kinnarps kontorsmöbler. ”Oftast är det människan som är innehållet i bilderna men i år är det även vår vän kossan.”
Framåtblick-
Mary-Ann Mårtensson
Född på Gotland. Sedan 26 år boende i Falköping. Har målat i ca 28 år både i olja, akvarell och även gjort monotypi. För närvarande blir det i akryl. Har haft utställningar i Göteborg och ett tjugotal  i Falköping.
Maryanne 2

Monica Wallin
Monica designar och tillverkar smycken av silver, sötvattenpärlor och halvädelstenar. Hon säljer också ljuvliga sjalar i fina naturmaterial, som silke och kashmirull, och även smycken som hon köper med sig på sina resor, framför allt från Thailand.
Monica Wallin 3
Weronica Darius
Weronica ställer åter igen ut hos oss och visar sina populära illustrationer. Till vardags är Weronica inredare i egna företaget Arkoform AB och konstnär/illustratör på fritiden. ”Min konst är lekfull, finurlig, tänkvärd och grafisk. Jag kallar den för Pep-art då den oftast har en positiv tanke eller ett peppande budskap. Jag målar mestadels i tusch men ibland också i akvarell.”
weonica

Birgitta Larsson
”Jag längtar ständigt efter ljus, som så många i den mörka nord. Ljuset är alltid det som fångar mig i verkliga konstverk och det som jag hela tiden strävar efter att själv kunna återskapa. Jag älskar färger som skimrar och ljus som glittrar. I mitt sextiotvååriga liv har jag alltid längtat efter att få skapa, både i ord och i bild. Och jag har skapat men mestadels för byrålådan. För första gången tar jag mod till mig och visar upp några av mina akvareller. Spännande och lite nervöst!”

image

Malin Hillman
Malin,  24 år, är uppvuxen i Gudhem men studerar just nu i Kalmar till produktdesigner. Har även gått på Göteborgs konstskola. ”Min stora passion är färg och form. Jag älskar att vara kreativ och skapa. Färgkombinationer är min absolut starka sida.
malin2

Rosalia Svensson
Målar i olja, akvarell, akryl i olika stilar och motiv; ägg tempera i ikonmåleri.Jag har alltid älskat konst och jag målar mest vad jag ser och känner. Jag kopplar av när jag målar”.

Gun-Brith Pettersson

Ann-Kristin Magnusson

Ulla Axén

Marie-Louise Ljungberg

Rawfoodbollar

Nu är det fredag igen och varför inte testa ett litet nyttigare alternativ till fredagsmyset? Dessa bollar är väldans enkla att göra och blir otroligt goda!

DU BEHÖVER:
2 dl valfria nötter (t.ex. cashew, valnöt eller hasselnöt)
1 tsk vaniljpulver
1,5 dl havregryn
12 st färska dadlar (urkärnade!)
2 msk starkt kaffe
2 msk kokosolja
3 msk kakao
Kokos, sesamfrön eller finhackade nötter att rulla i

GÖR SÅHÄR:
Lägg dadlarna i blöt. Bra om de kan ligga minst 1 timme i lite vatten innan du sätter igång, häll sedan av dem. Mal nötterna och havregrynen till ett fint mjöl i matberedaren. Blanda sedan ner resten av ingredienserna och kör igång mixern tills allt är ordentligt blandat. Smeten ska få en bra konsistens så att det går att rulla bollar. Är den för torr – blanda i lite vatten, är den för lös så häller du i lite mer havregryn. Forma till bollar och rulla i kokos/frön/nötter. Kyl en stund innan du äter. MUMS!

IMG_1093