Grilltips

Den här sommaren har vi grillat en hel del kött på Vilhelmsro. Vi har fått många kommentarer- främst för att det är så mycket smak och att köttet är så mört. Så här kommer nu receptet för att lyckas få köttet så där perfekt!

Det krävs det några saker:

1. Bra råvara. Tyvärr upplever vi att det konsumentpackade köttet i butiker allt för ofta inte är bra. Har du möjlighet att köpa direkt i en chark är det absolut det bästa valet. Här i Falköping har vi Claessons, där vi hämtar allt vårt kött.
2. Tid. Grill är egentligen ett riktigt dåligt sätt att tillreda kött på. Det är svårt att kontrollera och det blir ofta för varmt.

Därför går vi så här:
– Använd hela bitar av fläskkarré eller högrev. (Går bra med annat också, men det är en fördel att det finns insprängt fett)
– Lägg köttet i stekpåse tillsammans med kryddor, salt. lite olja, vin, ev. soja och annat som du gillar. Ta gärna också något sött. (Tänk: Sött, salt, surt och umami)
– Knyt påsen tät. Lägg i ugnen på 80 grader i ca 12 timmar.
– Ska du inte använda köttet direkt på grillen, så kyl ner allt i vattenbad. (Förhoppningsvis är påsen tät)
– Häll av spadet. Kan användas till sås efter att fettet tagits bort.
– Skär köttet i lämpliga bitar.
– Smaksätt bitarna ytterligare innan de grillas med t.ex. en kryddmix.
– Grilla på ganska hög värme. Det ska bli stekyta.
– Klart att servera!

IMG_0958

 

Glass till frukost

Glass är ju något av det bästa som finns i sommarvärmen. Här kommer recept på en lite nyttigare glass, faktiskt så nyttig att man kan äta den till frukost!

INGREDIENSER:
225 g frysta hallon
1 dl kokosmjölk
1 dl naturella chashewnötter
ev. sötning med lite honung eller agavesirap

GÖR SÅ HÄR:
1. Lägg allt i en skål
2. Mixa med stavmixer tills du har en glassig konsistens
3. ÄT!

Obs! Vi provade att frysa glassen, men tyvärr blev den inte alls lika god när man tog fram och tinade. Så detta är alltså ingen glass man ska göra en stor sats av och spara i frysen, utan gör en lagom mängd och ät upp på en gång när den  är ”färsk”. 🙂

Glass IMG_1094

Monas paj

Nu är vi mitt i bärsäsongen, och vad passar då bättre än en riktigt god paj till eftermiddagskaffet eller dessert! Här är ett riktigt bra recept på en paj som får en sådär riktigt knäckig och god yta. Du kan använda vilka bär/frukt du vill, färska eller frysta.

INREDIENSER:
Valfria bär eller frukt
2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 stort ekologiskt ägg
100 gr smör

GÖR SÅ HÄR:
1. Täck botten av pajformen med bär/frukt
2. Smält smöret och ställ åt sidan
3. Blanda socker, vetemjöl, bakpulver i en bunke och vispa sedan ihop med elvisp
4. Häll i ägget i bunken och blanda igen med elvispen
5. Strö den korniga mässan över bären/frukten
6. Ringla över det smälta smöret
7. Grädda i mitten av ugnen på 175 C. i ca 20-30 minuter, tills pajen fått en fin gyllene yta.

Servera med en god vaniljsås eller glass.

Blåbärspaj

IMG_1595

Raw Food – Key Lime Pie

Förra sommaren märkte vi att förfrågan på raw food-alternativ ökade hos oss i cafét, och vi bestämde oss för att lära oss mer. Eftersom raw food är relativt nytt för oss har vi inte hunnit laborera fram så många egna recept än, så kör vi på denna favorit från Renée Voltaire, som för övrigt har en mycket inspirerande site med många spännande recept om man är intresserad av Raw Food. Kolla in här.

Botten:
2,5 dl Cashewnötter, blötlagda och väl avrunna
2,5 dl Mandlar/macadamianötter, blötlagda och väl avrunna
ca 9 st medjooldadlar, urkärnade
1 tsk kanel
1 nypa Äkta vanilj
1 nypa Himalayasalt

Fyllning:
3 avocado, mogna
1 dl färskpressad limejuice samt skalet från lime (ca 4 st)
0,75 dl Raw agave naturell
0,5 dl kokosgrädde (eller det tjockaste ur en burk kokosmjölk)
1 nypa Äkta vanilj
1 nypa Himalayasalt
1 dl Neutral kokosolja, smält i vattenbad
1 msk Chiafrön

Gör så här:

Mixa ingredienserna till botten fint. Tryck ut i en springform (27-30 cm) och låt botten gå upp halvvägs mot kanterna. Ställ svalt under tiden du gör fyllningen.

Mixa alla ingredienserna till fyllningen, förutom chia och kokosolja, till en slät smet. Blanda sedan i smält kokosolja och chiafrön och bred ut över tårtbotten. Ställ i frysen ca 1 timme eller tills tårtan stelnat helt.
Skär upp i 12 bitar och servera sval, ej fryst. Garnera med t.ex. kokos och limeskivor.

11802056_10152936202506857_1569665951_n

Bountykaka

Här kommer receptet på en av våra mest poplulära kakor. Dessa bountykakor är faktiskt så populära att vi till och med har gäster som ringer och frågar om vi kommer serverar dessa under helgen eller ej.  Så nu när vi snart stänger för säsongen tänkte vi dela med oss av receptet, så ni kan njuta av dessa godbitar även under vinterhalvåret. 🙂

INGREDIENSER
Botten
3 ägg
4 ½ dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 ½ tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
4 msk kakao
225 g smör
2 dl kokande vatten

Kokoskräm
225 g smör
4 dl florsocker
2 ägg
1 påse kokos (ca 200 g)

Garnering
200 g ljus choklad
½ msk olja

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg och socker poröst i en bunke.
3. Blanda ner de torra ingredienserna i äggblandningen.
4. Smält smöret och häll sedan på vattnet och låt det koka upp tillsammans. Tillsätt den varma blandningen i bunken och vispa ihop.
5. Smörj en långpanna, ca 24 x 30 cm.
6. Bred ut smeten i långpannan och grädda mitt i ugnen 20–25 min.
7. Gör undertiden iordning kokoskrämen: Smält smöret i en kastrull. Blanda ner florsocker, ägg och kokos.
8. Kyl kakan i frysen i ca 30 min när den svalnat efter gräddningen. Bred på kokoskrämen på chokladbotten.
9. Garnering: Smält chokladen över vattenbad. Blanda ner oljan. Bred ut chokladen över kokosfyllningen och låt den stelna.
10. Skär sedan upp kakan i bitar, receptet ger ca 24 bitar. TIPS! Håll kniven under varmt vatten i mellan åt när du skär till bitarna, så är det lättare att skära igenom den stelnade chokladen utan att den spricker.

IMG_1593

Konsten att snurra en bulle

Att snurra en bulle är en konst! Här kommer en liten instruktion för er som vill förkovra er i bullsnurreri! 🙂

Bred ut fyllningen på den utkavlade degen. IMG_1100

Vik degen på mitten. Skär sedan ca 1,5 cm breda remsor.

IMG_1101

Snitta sedan varje remsa på mitten, men inte riktigt ända upp. De ska se ut ungefär som ett par byxor.

IMG_0879

Snurra varje ”byxben”

IMG_1103

Kringla ihop ”byxbenen” till en bulle. Det går bra att göra lite hursom, hitta det sätt du tycker blir snyggast. Det viktigaste är att ändarna hamnar på undersidan.

IMG_1104 IMG_1105

Voila!

IMG_1106

Kardemummabullar

Inget går upp mot rykande, nybakade kardemummabullar ihop med en kopp kaffe eller ett glas kall mjölk. Här kommer bästa receptet!

INGREDIENSER
50 g jäst
5 dl mjölk
1,5 dl strösocker
13-14 dl vetemjöl
1 tsk nystött kardemumma
0,5 tsk salt
150 g rumsvarmt smör

Fyllning
170 g smör
1 1/2 dl strösocker
2 msk nystött kardemumma

Kardemummasocker
2 tsk nystött kardemumma
1 msk strösocker
Alt. ägg och pärlsocker

GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke
2. Värm mjlken i en kastrull till ca 35 grader. TIPS! Låt mjölken hellre bli lite kallare än för varm, det enda som händer är att degen tar lite längre tid på sig att jäsa.
3. Häll över mjölken och rör tills jästen löst upp sig. Tillsätt rumsvarmt smör, socker, kardemumma och salt.
4. Tillsätt mjölet, men spara lite (ca 2 dl)  till utbakningen.
5. Låt degen jäsa ca 40 minuter.
6. Under tiden rör du ihop ingredienserna till fyllningen
7. Dela degen i två delar. Kavla ut degen till en rektangel och bred på fyllningen över hela. Vik ihop degen, skär ca 1,5 cm breda remsor av degen och tvinna remsan och gör en knut med ändarna nedåt. Hur snurrar man en bulle? Se här! 🙂 Lägg på plåt med bakplåtspapper. Gör om proceduren med den andra deghalvan.
8. Låt jäsa ytterligare 30 minuter med bakduk över.
9. Pensla bullarna med ägg. Vill du ha pärlsocker på bullarna tar du på detta nu innan de åker in i ugnen. Kardemummasocker läggs på i efterhand.
10. Baka på 225 grader i ca 8-10 minuter, låt bullarna svalna, helst på galler.
11. Innan det är dags att servera bullarna, (om du ej tog pärlsocker på) smält lite smör och pensla bullarna med. Doppa dem sedan en och en i kardemummasockret.

Mums!

IMG_1106

 

En svensk klassiker

Ofta är det inte de ”stora” sakerna vi får frågor om i köket hur de är gjorda, utan det handlar ofta om en sås, dressing eller liknande. Den vanligaste frågan just nu är hur vi gör vår picklade rödlök, ett jättegott tillbehör till t.ex. grillade rätter. Lagen vi använder till den picklade löken är en riktigt svensk klassiker, en lag som passar till många inläggningar. Här kan man testa sig fram och se vad den passar till. Detta är en verkligt sötsur lag som har mycket bra konserverande egenskaper.

Receptet bygger på ”1-2- 3” och är lätt som en plätt att svänga ihop!

RECEPT
1 del  12 % ättikssprit
2 delar socker
3 delar vatten

Värm och rör tills allt socker är löst. Häll över det som ska smaksättas. Låt stå några timmar innan servering. Det går utmärkt att förvara det som fått den här lagen under lång tid. Häll upp på burk och låt det stå mörkt och svalt. Klart!

IMG_1559

Smarriga hallongrottor

Småkakan har de senaste åren gjort ”comeback” på fikabordet. De stora, maffiga bakverken med extra allt, får ge vika för små nätta kakor som smälter i munnen. En sådan favorit är såklart hallongrottan – en riktig klassiker! I många recept på hallongrottor så ska man ha i marsanpulver. Men eftersom vi alltid försöker baka med så lite konstiga tillsatser som möjligt, så kommer här ett recept utan marsanpulver, men de är minst lika goda!

INGREDIENSER (ca 24 st)
200 g mjukt smör
1 dl strösocker
4½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
½–1 dl hallonsylt

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Rör smör och socker poröst. Blanda resten av ingredienserna och  häll i dem. Rör ihop.
3. Rulla degen till en längd. Skär i bitar. Rulla till bollar. Lägg dem i små formar. Söta formar kan du köpa t.ex. här eller här.
4. Tryck en fördjupning i varje boll och klicka i sylt.
5. Grädda mitt i ugnen 10–12 min tills de får en gyllene yta.

Klart att servera tillsammans med en god kopp kaffe!

image1 image2

 

Hej bloggen!

Här kommer vi dela med oss av recept, miljötips, bästa knepen i köket, roligt DIY-Pyssel och en del tankar och funderingar.
Nu kör vi igång!

IMG_0793

Sommar på Vilhelmsro