Smygstarta julmyset med en mjuk pepparkaka! Filmjölk och lingon i smeten är tricket för att få den så där riktigt saftig och god.
INGREDIENSER
5 ekologiska ägg
4 dl strösocker
1,5 tsk vaniljsocker
75 g smör
5,5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 nypa salt
1,5 dl filmjölk
1 påse pepparkakskryddor (18 gram)
1 dl rårörda lingon
GÖR SÅ HÄR
Ungstemperatur: 175 grader
1. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker med elvisp riktigt pösigt.
2. Smält smöret och rör sedan i filmjölken, blanda ner det i äggsmeten.
3. Blanda vetemjöl, bakpulver, salt och pepparkakskryddor och vänd ner det i smeten, vispa inte med elvisp, utan blanda ihop det försiktigt med en slev.
4. Rör ner rårörda lingon.
5. Smöra och bröa en sockerkaksform.
6. Häll smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Prova med en sticka för att se om den är klar, den ska inte vara kladdig.
7. Låt kakan svalna och stjälp sedan upp den på ett passande fat.
8. Dekorera om du vill med pudrat florsocker, eller som på bilden med glasyr (florsocker som rörs ihop med några droppar vatten) och något fint strössel.
Nu kan julmyset starta!
Lämna ett svar