Qvänum Mat & Malt
Bryggeriet på Varaslätten
Qvänum Mat & Malt är bryggeriet och bränneriet som huserar i ladugården på Gategården, mitt på Varaslätten. Hos oss hittar du stora delar av deras sortiment. På QMM både brygger och bränner man med maten i fokus. Deras passion för god mat och dryck har följt med dem in i bryggeriet och bränneriet. När de utvecklar en ny ölsort utgår de ofta från en maträtt som den ska passa till. QMM har ett gediget samarbete med sina kunder för att hitta den optimala kombinationen av mat o dryck.
Ni är duktiga på miljö & hållbarhet, på vilket sätt jobbar ni med detta?
På Qvänum mat & malt tillverkas öl och brännvin på ett hantverksmässigt och hållbart sätt med inriktning på lokala råvaror. All el kommer från sol-, vind- och vattenkraft! Bryggeriet och destilleriet värms upp med biobränsle. – Vi hämtar så mycket vi kan av råvaror; såsom spannmål, malt och humle från närområdet och största delen är ekologiskt. Några tillsatser använder vi inte och vattnet är från vår egen brunn.
Vilka är ni som jobbar i företaget? Claes & Annica Wernersson startade gemensamt företag 2004. I företaget finns också bryggarna Anton & Camilla, Mattias som ansvarar för sprit och försäljning och Joel som sköter inköp och administration.
Vilka är era bästsäljare? När det gäller starköl så är det Q-lager, en tjeckisk lager med maltighet och balanserad beska, som säljer bäst. Perfekt en varm sommardag. Vår folköl, Annicas lätta är också populär. Det är en frisk och fräsch folköl som fungerar bra till sallad eller som den är. En bra törstsläckare. På spritsidan har vi vårt Ryttmästarbrännvin med 300-åriga anor. Det har tydliga toner av fänkål, honung, kummin och enbär. Passar fantastiskt tillsammans med Sivans lagrade ostar.
Släpper ni några nyheter framöver? Vi släpper en stout – Abrakadabra, en kraftig, elegant stout med smak av kaffe, choklad och lakrits. Från april kommer också några sorter in på Systembolaget. – Easter Ester, en påsköl i brown ale stuk, med balanserad beska och låg sötma. – Qvänum Gin – en klassisk Gin med ett recept som förfinats och arbetats fram under två års tid. Enbär, citrus & kummin. Som med alla gin är innehållet självklart lite hemligt.
Förutom bryggeri, så har ni en del aktiviteter, berätta mer! Vi anordnar våra bryggeri- och brännerikvällar 4 gånger på våren och 4 gånger på hösten. Då inleds kvällen med en provning av flertalet av våra ölsorter, där vi berättar om vår verksamhet, konsten att prova och brygga öl, samt anekdoter om gården. Därefter bjuds gästerna på en lättare trerätters pubmeny bestående av lite kallskurna lokala delikatesser till förrätt, en matigare soppa till varmrätt och en liten dessert. Till maten serverar vi även en av våra egenproducerade snapsar. Kvällen avslutas med en visning av såväl bryggeri som destilleri. Vi arbetar även för småskaliga producenter i Sverige inom dryckesindustrin och besöker mässor runt om i Sverige.
Har ni några goa dryckestips att dela med er av? Vår Gin tillsammans med lite rabarbersaft och neutralt kolsyrat vatten. Läskande och gott! Eller gör en Radler på vår Grannen tillsammans med en torr äppelmust. Annicas lätta passar utmärkt med en fräsch och god sommarsallad. Vi har nyligen givit ut en bok som heter Malt & Mat. I boken finns massor av fantastiska recept från våra kunder och dryckestips.
Du hittar QMMs produkter på Systembolagen runt om Skaraborg, samt i beställningssortimentet. De finns också representerade på flertalet restauranger runt om hela Sverige, och självklart hos oss!