Egengjorda marshmallows är något helt annat än de man köper i butiken. Här kommer två recept, ett med gelatin och ett utan.
INGREDIENSER
- 1 dl vatten
- 2 msk gelatinpulver
- 4 dl strösocker
- 1 1⁄2 dl vit sirap
- 4 msk vatten
- några droppar pepparmintsolja/arom
- ev lite karamellfärg
- lite rapsolja till formen
- florsocker
GÖR SÅ HÄR
- Blanda gelatinpulver och vatten i en stor skål och låt stå ca 15 min.
- Under tiden blandar du socker, vatten och vit sirap i en kastrull och koka upp. Låt koka till 120 grader.
- Häll den varma sockersmeten över gelatinet i skålen.
- Vispa nu med elvisp i ca10 min. Efter ett tag blir smeten fluffig och vit – fortsätt vispa några minuter tills den blir riktigt fast.
- Tillsätt pepparminten.
- Pensla en form (ca 18×18- 25×25 cm) med rapsolja.
- Häll smeten i formen.
- Täck över formen och låt stå i kylskåpet över natten.
- Klipp marshmallow-skummet i små bitar och rulla dem i florsocker.
Förvara bitarna i kyl eller frys.
Gelatinfria Marshmallows
INGREDIENSER
ca 1 dl florsocker
ca 1 dl florsocker
2½ dl vatten
4 tsk agar-agar (agar-agar är helt vegetabiliskt och framställt av ett slags sjögräs. Används för att skapa samma konsistensens som gelatin. Finns i välsorterade livsmedelsbutiker och i hälskostaffärer)
3 dl strösocker
2 dl ljus sirap
Pepparmintsarom
1/2 dl maizena
1/2 dl maizena
GÖR SÅ HÄR
1. Lägg bakplåtspapper i en liten ugnsform och pudra över med florsocker.
2. Blanda agar-agar med ½ dl av vattnet i en kastrull.
3. Tillsätt sedan socker, ljus sirap och resten av vattnet. Låt det koka upp.
4. Rör sedan hela tiden i cirka 10 minuter, tills det blivit en tjock, fluffig massa (som påminner om vispat ägg). Tillsätt några droppar pepparmintsarom.
5. Rör i hop 1/2 dl florsocker och Maizenan i en skål.
3. Tillsätt sedan socker, ljus sirap och resten av vattnet. Låt det koka upp.
4. Rör sedan hela tiden i cirka 10 minuter, tills det blivit en tjock, fluffig massa (som påminner om vispat ägg). Tillsätt några droppar pepparmintsarom.
5. Rör i hop 1/2 dl florsocker och Maizenan i en skål.
5. Häll upp smeten i former, jämna till ytan med t.ex. en stekspade och pudra ytan med florsockerblandningen. Spara lite att vända bitarna i. Låt stå i rumstemperatur över natten. Skär upp i kuber och vänd bitarna i resten av florsockerblandningen.