Knaltens Ekologiska Grönsaker
Från Frankrikes gourmetskafferi till Sveriges åkrar
En del drömmer om att flytta till Frankrike, om att bo vid Medelhavet eller skaffa en gård på landet. Sonja och Pierre gjorde tvärt om, de lämnade alla goda ostar och viner för att odla grönsaker på de svenska åkrarna. Knaltens håller hus på en gård i Hökerum nära Ulricehamn. Vi är stolta över att ha Knalten som en av våra grönsaksleverantörer!
Berätta lite kort om er verksamhet
På Knalten odlar vi ett 40-tal olika grönsaker för den lokala marknaden och reko-ringen i Ulricehamn och Borås. Dessutom är vi direktleverantör till ett antal lokal restauranger. Grönsaksodlingarna är certifierat ekologiska och KRAV-märkta. I dagsläget odlar vi på ungefär ett halv hektar. Vi plöjer inte utan odlar istället i fasta bäddar. Det gör att vi kan ha en skonsam men hög avkastning på liten yta, en lång skördesäsong och dessutom arbeta med att ständigt förbättra jorden.
På gården har vi delat upp vår trädgård i 14 olika tegar sorterat efter familj; kålväxter, lökväxter, potatisfamiljen, ärtfamiljen, morötter, betor, sallad, och så vidare. Vi odlar med en växtföljd och använder gröngödsling så mycket som bara möjligt. Sättet vi odlar på är inspirerat av en kanadensisk skola i en slags uppbyggd bädd. För att förlänga skördesäsongen använder vi oss av fiberduk över stora delar av grönsakerna. Vi odlar väldigt kompakt i jordbädden. Under täckduken blir det som ett litet växthus där värmen stannar.
Vi använder inga stora maskiner utan odlar och skördar allt för hand och såklart med verktyget bredgrep som är ett ovärderligt redskap för vår gård.
Vilka är ni som driver företaget?
Pierre och Sonia, vi har två barn Eliot och Emile. Vi flyttade från Frankrike för 5 år sedan.
Pierre kommer ursprungligen från Lyon i Frankrike, ”La Capitale de la Gastronomie”, eller gastronomins huvudstad. ”Jag växte upp i en familj där mat och matlagning var ett centralt och sammanbindande tema. När man gillar att äta gillar man att laga mat, och man letar alltid efter de bästa produkterna …. det är därför jag försöker att producera den bästa kvaliteten.”
Sonia kommer från andra sidan i Frankrike, från den vackra atlantkusten.”Min kärlek för lokalproducerat mat och grönsaker kommer ursprungligen från min mormor.Grönsaker fanns alltid på menyn hos mormor! Varje vecka brukade jag att gå på marknaden med mormor och välja de bästa grönsakerna efter säsong. – Vad har du idag för mig, Michel, brukade mormor fråga.”
För oss, liksom för mormor, är relationen och förtroendet mellan producent och kunder av yttersta vikt. Det är därför som vi tycker om direktförsäljning, lokalproducerat mat och ekologisk.
Hur får man tag på era produkter?
Under säsong hittar ni oss på:
– Gårdsbutiken är öppen onsdagar mellan kl 16-19 under skördesäsong.
– Ulricehamns marknad. Lördagar kl 10:00, Storatorget
– Lokal Matkasse från Sjuhärad
– Tolkabro Affär, Hökerum.
– Reko-ringen: Vi återfinns på både i Borås och Ulricehamns reko-Ring ; Ojämna veckor: Borås, jämna veckor: Ulricehamn
Finns det några utmaningar/svårigheter med att odla ekologiskt?
Att odla ekologiska grönsaker som vi gör fungerar bara med passion, kärlek och övertygelse. Det är mycket arbetstid men resultatet är väldigt givande. Vår miljömässiga övertygelse är mycket stark och orubblig. Att leva med det här arbetet är fortfarande svårt för oss idag. Trots att vi har stora skördar per kvadratmeter kan vi inte få tillgång till det vanliga ekonomiska stödet. Våra arbetsmetoder är inte erkända. Vi gör allt vi kan för att leva av vårt arbete. Idag är det inte så. Vi har gjort en hel del investeringar och i år hoppas vi en fin säsong för att få se resultatet av investeringar. Vi tror verkligen på vad vi gör och är mycket positiva. Många människor hjälper oss, vänner, kunder, grannar, familj. Vi är väldigt tacksamma.
Har ni någon bästsäljare/favorit hos kunderna?
Svårt att säga; i början köpte våra kunder lugnande grönsaker: kål, potatis… Nu köper de alla våra grönsaker, våra kunder blir mer uppfinningsrika och lagar mat! Morötter i knippe är en bästsäljare och Kålrabbi blir mer populär varje år. Vi har börjat att sälja tomater, det är väldigt uppskattat.
Några nyheter på gång?
I år ska vi försöka att odla mer paprika, tomater och aubergine med våra två tunnel. Allt som ni behöver för att laga en riktig god ratatouille eller Caponata! Och vi skulle vilja kunna erbjuda flera grönsaker till restauranger. Hittills nu har vi fokuserat till direktförsäljning men vår mål är att kunna leverera ett brett utbud till lokala restaurangen och butiker, så klart.
Ni hittar mer information om Knalten på http://knalten-eko.se/ och https://www.facebook.com/knalten/