En smarrig kladdkaka med det lilla extra är aldrig fel! Pricken över i är den hemgjorda nutellan. Baka och njut!
Ingredienser kladdkaka
- 100 g smör
- 2 1/2 dl strösocker
- 1 krm äkta vaniljpulver
- 2 ägg
- 1 1/2 dl vetemjöl
- 1/2 dl kakao
- 1 krm salt
Ingredienser nutella
- 300 g hasselnötter
- 1 tsk vaniljsocker
- 5 dl florsocker
- 3 tsk salt
- 1 dl kakao
- 3 msk neutral olja, tex. rapsolja
Ingredienser nutellafrosting
- 50 gramsmör/margarin, rumstempererat
- 100 gramfärskost (philadelphia)
- 2 dl nutella
- 2 dl florsocker
Gör så här:
Börja med kladdkakan.
- Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 22 cm i diameter.
- Smält smöret i en kastrull. När smöret smält rör du i övriga ingredienser.
- Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen i 17-20 minuter tills den är lös i mitten men färdig i kanterna.
När kladdkakan är i ugnen fortsätter du med nutellan.
- Rosta hasselnötterna i ca 15 min i 200 grader. Gnugga dom sedan hårt i en kökshandduk så det mesta av skalen lossnar.
- Mixa nötterna i matberedare tills det börjar tränga ur olja ur dom och det blir en smidig pasta. Det tar en liten stund!
- Blanda i resten av ingredienserna och mixa till önskad konsistens.
Sen är det dags att röra ihop frostingen. Blanda ihop alla ingredienserna till en jämn smet. Låt ev. stelna i kyl en stund om den är lite lös. Nutellan som blir över går bra att förvara i en burk med tätt lock. Den håller sin fin minst 1 månad.
När kladdkakan är klar, ta ut den ur ugnen och låt den svalna. Bred sedan på nutellafrostingen och dekorera ev. med något tjusigt strössel.